VPN-TUnnel

För flera år sedan var det vanligaste sättet att ansluta datorer mellan flera kontor genom att använda en hyrd linje. Leasade linjer, till exempel ISDN (integrerade tjänster digitalt nätverk, 128 kbps), är privata nätverksanslutningar som ett telekommunikationsföretag kan hyra till sina kunder. Leasade linjer ger ett företag ett sätt att utöka sitt privata nätverk utanför sitt omedelbara geografiska område. Dessa anslutningar utgör ett enda wide-area network (WAN) för verksamheten. Även om leasade linjer är tillförlitliga och säkra, är leasingavtaldyra, med kostnader ökar som avståndet mellan kontoren ökar.

Idag är Internet mer tillgängligt än någonsin tidigare, och Internetleverantörer fortsätter att utveckla snabbare och mer tillförlitliga tjänster till lägre kostnader än hyrda linjer. För att dra nytta av detta har de flesta företag ersatt hyrda linjer med ny teknik som använder internetanslutningar utan att offra prestanda och säkerhet. Företag startade med att etablera intranät, privata interna nätverk som endast är avsedda att användas av företagets anställda. Intranät gjorde det möjligt för avlägsna kollegor att arbeta tillsammans genom teknik som skrivbordsdelning. Genom att lägga till en VPN kan ett företag utöka alla sina intranäts resurser till anställda som arbetar från fjärrkontor eller deras hem.

Men dessa dagar, VPN kan göra mycket mer och de är inte bara för företag längre. Personer som är intresserade av att säkra sin kommunikation över oskyddade offentliga WiFi-nätverk och vara anonyma under sina online-transaktioner har börjat prenumerera på betalda VPN-tjänster. Dessa tjänster fungerar väldigt mycket som affärs-VPN men går igenom en VPN-leverantör för att nå Internet, snarare än via ett privat företag.

Med andra ord kan en VPN hålla din dator, smartphone och alla andra enheter som du ansluter till Internet säkert från hackare och skadlig kod, samtidigt som alla dina personuppgifter och kommunikation säker från nyfikna ögon. Med it-brottslighet på uppgång, är det lätt att se varför så många människor har börjat använda dem.

Betalda VPN-tjänster fungerar väldigt mycket som affärs-VPN men gå igenom en VPN-leverantör för att nå Internet, snarare än via ett privat företag. Dessa tjänster är otroligt lätt att använda. Allt du behöver göra är att ladda ner programvaran, installera den på enheten och ansluta till den server du väljer. Så länge din VPN är ansluten kan ingen (inte ens din Internet-handling) veta vem du är, var du befinner dig eller vad du gör online.

Om du använder offentliga WiFi-nätverk kan en VPN hålla anslutningen säker och anonym. Om du reser kan du få tillgång till geoblockerade webbplatser och strömmande innehåll från ditt hemland (även ditt lokala Netflix-bibliotek) när du är borta. Några utvalda VPN kan även hålla dig ansluten till alla dina favorit webbplatser medan du besöker länder med strikt censur politik, som Kina eller Ryssland.

I den här artikeln beskrivs VPN-komponenter, tekniker, tunnlar och säkerhet. Låt oss först utforska en analogi som beskriver hur en VPN kan jämföras med andra nätverksalternativ.